Η Κεφαλονιά είναι το μεγαλύτερο νησί του Ιονίου με πλούσια γεωμορφολογία, καταπράσινες πεδιάδες, ορεινά και ημιορεινά εδάφη, μεγάλα ακρωτήρια, απότομες πλαγιές και ακτές να σχηματίζουν ασφαλείς κόλπους. Το κλίμα είναι μεσογειακό, με θερμά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες, κάτι που συμβάλλει στην ομαλή επιβίωση της ευρείας ποικιλίας της χλωρίδας και της πανίδας του νησιού.

Η Κεφαλονιά μας εντυπωσιάζει με τα ονειρικά τοπία της, την μαγική της γεωμορφολογία και μας έχει χαρίσει απίστευτα μνημεία της φύσης. Αξιομνημόνευτη είναι η παραλία του Μύρτου. Ο Μύρτος, με τα διάφανα νερά, την κάτασπρη άμμο και τα μικρά άσπρα βότσαλα, είναι χωρίς αμφιβολία, η ομορφότερη παραλία του νησιού. Η παραλία περιβάλλεται από γκρεμούς και έχει μήκος περίπου 800 μέτρα.Είναι βραβευμένη με γαλάζια σημαία και έχει αναδειχθεί 11 φορές ως η καλύτερη παραλία της Ελλάδας. Επιπλέον, αξίζει κανείς να επισκεφτεί και παραλίες όπως είναι οι Πετανοί, η Αντίσαμος, ο Μακρύς και Πλατύς γιαλός, η Πλατιά Άμμος και πολλές πολλές άλλες.Κάτι που αναμφίβολα οφείλει να θαυμάσει ο επισκέπτης του νησιού μας είναι δύο σπήλαια με μακραίωνη ιστορία και πολλούς μύθους να πλέκονται γύρω τους. Το πρώτο είναι το σπήλαιο της Δρογκαράτης, που βρίσκεται σε υψόμετρο 120 μέτρων στην περιοχή των Χαλιωτάτων, σε απόσταση  3 χιλιομέτρων από την Σάμη.

Το δεύτερο είναι το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης. Το βαραθρώδες λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης βρίσκεται σε απόσταση  2 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Σάμης.Τέλος, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα μουσεία, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα ιστορικά μνημεία. Πιο συγκεκριμένα, το Αρχαιολογικό μουσείο, το Ιστορικό – Λαογραφικό, το μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Εκκλησιαστικό – Βυζαντινό μουσείο, καθώς επίσης και το μουσείο των αδελφών Ιακωβάτων στο Ληξούρι. Ακόμα, Μυκηναϊκοί τάφοι, στα Μαζαρακάτα και στα Τζαννάτα, το μνημείο των πεσόντων Ιταλών της Μεραρχίας Άκουι,

Κάστρα  που κληρονομήσαμε από την βενετική κυριαρχία, στα Περατάτα και στην Άσσο, συμβάλλουν στο πολυποίκιλο πολιτιστικό κάλλος της Κεφαλονιάς.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζουν και τα Μοναστήρια και οι Εκκλησίες του νησιού, με κυρίαρχη τη Μονή του Αγίου Γερασίμου, αφιερωμένη στον Άγιο Πολιούχο μας, η οποία βρίσκεται στη κοιλάδα των Ομαλών, μια οινοφόρα λεκάνη υπό τη σκιά του επιβλητικού Αίνου (1628μ).